Veelgestelde vragen - acupunctuur

Miljoenen mensen wereldwijd hebben baat bij acupunctuur. Ook de Wereld Gezondheidszorg Organisatie acht acupunctuur bewezen effectief bij de behandeling van tal van aandoeningen. Hoe het komt dat acupunctuur werkt is echter nog niet op wetenschappelijke wijze verklaard. Nader onderzoek naar deze verklaring is hard nodig.

Nee, er zijn tal van aandoeningen die niet door acupunctuur kunnen worden genezen. Denk hierbij aan kanker, artrose, reuma, aderverkalking of multiple sclerosis. Wel kunnen vaak klachten, zoals de pijn die met zulke aandoeningen gepaard gaat met acupunctuur worden behandeld.

Acupunctuur wordt door ongeveer een derde van de wereldbevolking gebruikt. Ook is acupuntuur al 4.000 jaar oud. Vooral de laatste decennia ontwikkelt ook de kennis van en over acupunctuur zich binnen de in het westen gebruikte wetenschappelijke kaders. Acupunctuur wordt langzaamaan soms gebruikt samen met conventionele geneeskunde. Deze combinatie van de traditionele geneeskunde en de conventionele geneeskunde wordt ook wel geïntegreerde geneeskunde genoemd.

Artsen neigen te stellen dat het bestaan van de medianen niet is aangetoond, en dat acupunctuur daarom niet zou kunnen werken. De werking is volgens hen dan niet bewezen. Ook stellen sommige artsen zonder opleiding in de acupunctuur dat acupunctuur alleen maar een placebo-effect geeft. (Placebo wil zeggen dat het geloof van de patiënt een helend mechanisme in werking zet, en niet de therapie). Feit is echter dat acupunctuur ook bij dieren werkt, en bij dieren is geen sprake van een placebo effect. Objectief is dus vastgesteld dat alhoewel nog niet wetenschappelijk is verklaard hoe acupunctuur werkt, wel is vastgesteld dat acupunctuur een helende werking heeft, en pijn kan wegnemen bij tal van klachten.

Bij de acupunctuur behandeling voelen veel mensen een klein prikje. Als de behandeling te pijnlijk is voor u, overleg dan met uw behandelaar voor alternatieven, zoals acupressuur.

Acupunctuur kan geen kanker genezen. Wel kan acupunctuur een geschikte behandeling zijn tegen de pijn of bijwerkingen van de (chemo)behandelingen.

Uw acupuncturist zal met u het behandelplan doorspreken. Veel opleidingen tot acupuncturist gaan ook in op de mogelijkheden van de kruidengeneeskunde (ook wel fytotherapie genoemd). Deze kan als versterking van de acupunctuur naast de acupunctuur worden opgenomen. Overleg dit met uw acupuncturist bij het bespreken van het behandelplan.